Priprema za operaciju i skrb poslije operacije

Pravilna priprema životinje za operaciju od strane vlasnika vrlo je važna kako bi operacijski zahvat prošao bez nepotrebnih komplikacija.

Ovdje čemo vam objasniti cijeli postupak koji trebate proći sa vašim ljubimcem prije te neposredno nakon operacije.

Priprema za operaciju:

Dakle, prva stvar je naravno, dogovoriti operaciju sa vašim veterinarom. Nakon što dogovorite datum i vrijeme operacije, potrebno je životinju pravilno pripremiti za sam zahvat:

1. Kod starijih životinja i kod životinja koje su bolesne, preporučljivo je napraviti biokemijsku analizu krvi ili neku drugu pretragu koju veterinar odredi. Biokemijskom analizom krvi veterinar dobiva na uvid stanje pojedinih organskih sustava, a to mu pomaže u izboru najprikladnijeg anestetika, kako bi sama operacija i oporavak prošli što lakše za životinju.

2. Najvažnija stvar je pravilo o postu prije zahvata. S obzirom da se u našoj ambulanti ljubimci u pravilu predaju na operaciju u 9 sati ujutro, potrebno je Vašeg psa ili mačku ispostiti. To znači da dan prije operacije ivotinji se zadnji obrok daje otprilike oko 20 sati navečer. Nakon toga se hrana sklanja. Bitno je da životinji cijelo vrijeme bude dostupna zdjelica sa vodom.

Zašto je VRLO BITNO da životinja ne jede na dan operacije?

U pravilu svi anestetici koji se daju mogu izazvati nagon za povraćanjem, što svjesnoj životinji ne predstavlja problem, dok kod anestezirane životinje vrlo često dovede do problema, jer životinja nije u stanju taj sadržaj izbaciti iz usta, nego se može dogoditi da udahne ispovraćani sadržaj, a to može dovesti do vrlo ozbiljnih problema, od teške komplicirane upale pluća pa čak do gušenja vlastitim ispovraćanim sadržajem. Dakle, životinja MORA biti praznoga želuca. Ovo ne vrijedi za male biljojede, poput kunića, zečeva, zamoraca i sl., koji moraju imati hranu u svakom trenutku. Kada takvog ljubimca predajete na operaciju, u gajbicu mu slobodno stavite manju količinu sijena ili neke druge hrane.

3. Životinju treba prošetati prije operacije kako bi obavila nuždu, znaći pomokrila se i defecirala. To je vrlo bitno, jer s obzirom da anestezija opušta mišiće, često se dogodi da životinja obavi nuždu na operacijskom stolu, što kontaminira uvjete za vrijeme operacije, koji moraju biti aseptički, te može zagaditi ranu i dovesti do komplikacija.


Oporavak poslije operacije:

U pravilu, životinje ostaju u ambulanti na promatranju dokle god se djelomićno ne probude iz anestezije. Prije nego što dođe po životinju, vlasnik bi trebao kod kuće pripremiti prostoriju u kojoj će životinja boraviti ostatak dana poslije operacije. Prostorija treba biti topla, zamračena i po mogućnosti bez predmeta sa kojima bi se životinja mogla ozlijediti dok se budi iz anestezije (anestezirani psi pokušavaju ustati na noge, ali pritom često padaju dok djelovanje anestetika ne prestane).


Pri dolasku u ambulantu, vlasnik bi trebao uzeti deku ili nešto drugo u čemu će se životinja nositi, s obzirom da ih većina još nije u stanju hodati.


Nakon dolaska doma, životinja se smješta u pripremljenu prostoriju i pušta da se sama polako budi, uz redovite kontole svakih 10-15 minuta. U pravilu, psi se potpuno razbude 3-4 sata nakon samog zahvata. Dok životinja nije potpuno budna, HRANA I VODA SU STROGO ZABRANJENI jer se refleks gutanja nije do kraja vratio, te bi hrana ili voda mogli završiti u plućima umjesto u želucu. Kada smatrate da se životinja probudila, probajte joj ponuditi malo vode, cca 1dcl. Ukoliko životinja može piti vodu, možete dati malu količinu hrane,ali uz nadzor.


Mačke koje su bile na operaciji moraju ostati u gajbici dokle god se potpuno ne probude, jer premda vama mačka izgleda svjesno, njezina percepcija okoline je uveliko promjenjena, te postoji velika mogućnost da se ozlijedi ukoliko ju pustite da slobodno hoda kućom. Za mačke držane vani: tek drugi dan poslije operacije mačku smijete pustiti van iz kuće, kada ste potpuno sigurni da je djelovanje anestetika skroz nestalo.

Kod životinja kojima je otvarana trbušna šupljina (sterilizacija, zahvati na crijevima ili mokraćnom mjehuru ), vlasnik mora osigurati da životinje ne skaču (sa kreveta, iz auta, ne propinju se), kako trbušni šavovi nebi popustili ili pukli.

Ukoliko se nemože osigurati mirovanje životinje, treba kontaktirati veterinara koji će prepisati sredstvo za sedaciju.

Ukoliko životinja liže ranu, pokušava skinuti šavove ili zavoj, mora joj se staviti "Elizabetanski ovratnik" odgovarajuće veličine kako bi se spriječilo diranje rane.

U pravilu, nakon 8-10 dana šavovi se skidaju i životinja se može vratiti normalnom režimu života.