Prva pomoć u slučaju nezgode

Koliko god pazili na kućne ljubimce, nezgode se uvijek događaju. Svaki vlasnik bi trebao znati pružiti svom ljubimcu prvu pomoć, dok ne stigne do veterinara.Ovdje ćemo vam objasniti neke postupke prve pomoći pri najčešćim nezgodama.

Zmijski ugriz:

S obzirom da životinje, a pogotovo psi vole njuškati po grmovima i rupama, zmija najčešće ugrize za njušku ili nogu. Ukoliko je životinja ugrižena za nogu, treba podvezati na mjestu između mjesta ugriza i srca. Za podvezivanje možete upotrijebiti bilo što priručno: remen, uže, uzica sa cipela... životinju treba smiriti, i spriječiti kretanje kako bi se umirio puls, a samim time i usporilo širenje otrova. Malog psa je najbolje uzeti u ruke, dok se za veliku životinju mora organizirati transport, te treba hitno kontaktirati najbližeg veterinara. Pokušajte opisati zmiju, ukoliko ste ju vidjeli, jer za zmije otrovnice postoji protuotrov.

Lom kostiju:

Ukoliko je životinju udario auto, ili je pala, te postoji mogućnost loma kostiju,treba ju treba imobilizirati, te dopremiti veterinaru, koji će napraviti RTG. Ukoliko se sumnja na lom kralježnice ili ozljede unutarnjih organa, psa bi trebalo poleći na nosila, odnosno napraviti ih od priručnih materijala, kao što su daska ili deka.

Rane:

Ukoliko se životinja posjekla, trebalo bi staviti kompresu i zavoj, te doći kod veterinara. Ukoliko rana jako krvari, te životinja ulazi u stanje šoka, ekstremitet bi trebalo podvezati između mjesta krvarenja i srca. Za to vam može poslužiti komad užeta, remen ili nešto slično. Hitno kontaktirati veterinara.

Opekotine:

Ukoliko se životinja opekla ili zalila vrućom tekućinom, to mjesto bi trebalo rashladiti, odnosno na to staviti led, a ukoliko je zahvačena veća površina, tu površinu se može staviti pod mlaz hladne vode kroz nekoliko minuta.OPEČENO MJESTO NE ZAMATATI!!!Kontaktirati veterinara koji će sanirati ozljeđenu površinu.

Otrovi:

Psi, a pogotovo štenci uvijek traže nešto za igru i žvakanje. U toj igri, lako dođu do raznih otrova, posebice ukoliko imaju pristup garaži ili podrumu.

  • Izazivanje povraćanja:

Izazvati povraćanje samo za određene otrove i ako je pas pri svijesti i ako može povraćati. Za izazivanje povraćanja se koristi slana vodena otopina u koncentraciji od 3 čajne žličice soli na pola čaše tople vode.

  • Pranje životinje:

Prati životinju samo kod određenih otrova, oprati vodom i sapunom i nekoliko puta detaljno isprati.

  • Davanje vode:

Dajte vodu samo kod određenih otrova, u slučaju da je uzeo kiselinu treba dati vodu sa soda bikarbonom.

Prva pomoć:

Oživljavanje životinje:

Postaviti životinju da leži na desnom boku. Ovisno o veličini životinje, sa jednom ili oba dlana pritiskati rebra ritmički. Nakon svakih 10-15 stiskanja prsnog koša, 2 puta dati umjetno disanje.

Umjetno disanje je najlakše davati na način da se životinji zatvore usta sa oba dlana, te se daje umjetno disanje na nos.