Afrički tvorovi

Oni su mali, savitljivi, mekani, razigrani i jaaako hiperaktivni...

Da, oni su afrički tvorovi!!!

Afrički tvorovi ili fereti, kako se danas popularno zovu, potjeću od domestificiranog europskog tvora. Danas su sve popularniji kao kućni ljubimci, te su u Americi čak na 3. mjestu najpopularnijih kućnih ljubimaca, odmah iza pasa i mačaka.   Afrički tvor spada u porodicu zvijeri, što možemo vidjeti po njihovim velikim i oštrim očnjacima i kanđama. Tijelo im je duguljasto i vrlo elastično, te su sposobni provući se kroz naizgled premale otvore. Zbog toga se kod kupnje kaveza mora paziti da rešetke ne budu preširoke. Dužina im je od 30-45 cm, a težina između 500 g i 2 kg. Ženkice su vidljivo manje nego mužjaci.

U Hrvatskoj su se pojavili prije nekoliko godina i od tada im popularnost raste. Najčešće se javljaju u 2 varijante boja, a to je albino, odnosno bijeli sa crvenim očima i smeđe-crni sa crnim očima.

Životni vijek im je između 6-10 godina, a ovisi o brizi vlasnika. S obzirom da su tvorovi mesožderi, njihova hrana mora sadržavati puno masnoća i proteina. U nedostatku komercijalne hrane za tvorove, može ih se hraniti hranom za male mačiće, ali nikako psećom hranom, jer ne sadrži dovoljno proteina niti drugih tvari prijeko potrebnih za tvorove.

Nikako im se ne smiju davati slatkiši niti puno slatkog voća jer imaju sklonost obolijevanju od dijabetesa. Kao dodatak prehrani koristi se malt-pasta, koja služi izbacivanju dlake nakupljene u probavnom sustavu te razni tonici i vitamini namijenjeni tvorovima.

Također, koristi se i calo-pet ili slična slatkasta pasta kada trebamo obuzdati tvorića da bude miran, npr. pri pregledu kod veterinara, ali s obzirom da imaju sklonost oboljevanja od dijabetesa, te paste se ne smiju često koristiti.

Što se tiće zdravlja, tvorovi nisu posebno boležljive životinje. Mora ih se cijepiti svake godine protiv leptospiroze, pogotovo ukoliko žive u domaćinstvu sa psom. S obzirom na nedostatak specijalne vakcine za tvorove na našem tržištu, koristi za vakcina za pse. U praksi vrlo često viđamo da imaju ušnu grinju, odnosno Otodectes cynotis, koju vćinom dobiju još u leglu. Mogu se javiti crijevni začepi, zbog njihove razigranosti i grickanja svega do čega dođu.

Najvažnija stvar koju treba napraviti sa tvorom kojeg mislite držati kao kućnog ljubimca je sterilizacija odnosno kastracija u dobi od 5-6 mjeseci. Ženke tvora se tjeraju dokle god se ne spare. Ukoliko se ne spare, dugotrajna visoka količina estrogena u njezinoj krvi počet će uništavati njezinu koštanu srž i dovesti do aplastične anemije koja je najčešće smrtonosna. Ukoliko je razvoj bolesti već počeo, treba se hitno sterilizirati. Ukoliko je bolest napredovala i životinju zbog lošeg stanja nije moguće operirati, može se spariti sa mužjakom kojem su testisi podvezani, ali ne izvađeni (gotovo nemoguće za naći u našim krajevima), ili se može pokušati sa hormonskom terapijom, ali u pravilu ne pomaže jednom kad tjeranje već počne.

Zato se većina vlasnika koji ne namjeravaju uzgajati tvorove odlučuje za operativno uklanjanje jajnika, čime svoj ljubimcu pružaju miran život bez stresa i mogućnosti obolijevanja od aplastične anemije.Tvorovi imaju svoj specifičan miris koji kastracijom, odnosno uklanjanjem spolnih žlijezdi a time i spolnih hormona postaje manje intenzivan.

Tvorićisu vrlo razigrane životinje i ne podnose da po cijeli dan buduzatvorene u kavezu. Premda jako puno spavaju (16-20h dnevno), ostatakvremena provedu u vrlo intenzivnoj igri.

Često skrivaju stvari u igri i natežu sve što im je u dohvatu. Gotovo sve do čega dođu će im poslužiti kao igračka: čarape, novine, kartonski tuljci od papira, vrečice, mobitel, kablovi, trakice, papiri, plastične boce. Zbog toga je vrlo važno da vlasnik osigura prostor za igru i igračke sa kojima se neće moći ozlijediti ili ih progutati.Odnos sa drugim bićima.

Tvor je zvijer i najčešće se ne slaže sa životinjama poput glodavaca, ptica i reptila. Sa psom i mačkom se vrlo lako sprijatelji i igra, pogotovo sa mlađim, razigranim životinjama. Malo teže prijateljuju sa terijerima, zbog terijerovog izraženog nagona za lovom miševa i štakora. Sa vlasnikom je najčešće nježan, ali i vlasnika zna lagano gricnuti. Vrlo je nepovjerljiv prema strancima, te često ugrize ukoliko ga se na silu hoće primiti ili maziti. Tvorovi ne toleriraju grubo ponašanje i na grubost će uvijek odgovoriti ugrizom, koji može biti vrlo jak. Nisu pogodni za malu djecu, jer se ipak radi o zvijeri koja može poprilično snažno ugristi i izgrebati. Nisu tolerantni prema djeci kao psi, nego će i na najmanju grubost uzvratiti ugrizom (npr. povlaćenje za rep i sl.).


Ukoliko želite putovati u inozemstvo sa svojim tvorom, mora biti cijepljeni protiv bjesnoće (preporučljivo ih je cijepiti bez obzira na putovanja), mikročipirani te moraju imati važeću putovnicu za kućne ljubimce sa potvrdom veterinara da je životinja pregledana i sposobna podnijeti putovanje do odredišta. Za sve informacije, slobodno nas kontaktirajte u ambulantu.