Mikrosporoza

Mikrosporoza je gljivična kožna bolest uzrokovana gljivicama Microsporum canis i Microsporum gypseum. Najčešće se javlja u mačaka, nešto rjeđe u pasa, no ono najbitnije za spomenuti je da je mikrosporoza ZOONOZA, odnosno bolest koja prelazi sa životinja na ljude. 

Mikrosporoza u životinja se manifestira jednom ili više alopecija, odnosno bezdlačnih područja na tijelu životinje koje mogu biti okrugle, nepravilnog oblika. Te promjene mogu biti manje, oko 1 cm, ali mogu zahvatiti i veću površinu tijela. Na tim mjestima obićno možemo vidjeti crvenilo, prhutanje kože ili krastice. Dlaka je ili ispala, ili je jako prorijeđena, te lako puca.

Kod ljudi, ukoliko je zaraženo područje vlasišta, kosa na tim mjestima ispada u krugovima, ili ovalnim plohama. Ukoliko je zaražena koža, vide se promjene u obliku kruga, sa zacrvenjenim i uzdignutim rubom, dok je unutrašnjost kruga normalne boje. Krugovi su cca. 1 cm u promjeru.

DIJAGNOSTIKA:

Dijagnosticiranje se vrši Woodovom lampom i Dermafyt testom. Ukoliko je životinja sumnjiva na mirkosporozu, prvo se vrši pregled Woodovom lampom u zamračenoj prostoriji, gdje mjesta zaražena mirkosporozom fluoresciraju u mraku. Nakon toga se sa područja koja svijetle uzima uzorak koji se nasađuje na Dermafyt test. Između 2. i 10.og dana na testu se pokažu promjene koje potvrđuju mikrosporozu. Liječenje na mikrosporozu je jednostavno, te će vam Vaš veterinar dati sve upute.Mikrosporoza je samo jedna od mnogih bolesti koje životinje mogu prenijeti na ljude.Iz tog razloga vrlo je bitno ne dopustiti djeci da se igraju sa nepoznatim životinjama, o kojima ne znate ništa. Isto tako, ako odlučite udomiti životinju sa ulice, prva stvar koju trebate napraviti je životinju odvesti kod veterinara, koji će detaljno pregledati životinju, kako bi bili sigurni da je zdrava, pogotovo u uvjetima kada doma imate djecu ili druge ljubimce koji bi mogli biti zaraženi od strane nove životinje (buhe, gliste, razne zarazne bolesti).