Ljetovanje sa kućnim ljubimcima

Ljetovanje sa kućnim ljubimcima

Nažalost, svake godine smo svjedoci masovnom napuštanju kućnih ljubimaca od strane njihovih vlasnika, jer vlasnici idu na more i ne znaju ili ne žele zbrinuti svog ljubimca.

Ne samo što je napuštanje ljubimca kažnjivo po zakonu, također je i vrlo nehumano napustiti životinju, samo zato što vlasnik ide na ljetovanje..  Odgovorni vlasnici o smještaju ljubimca razmišljaju puno prije nego što uopće planiraju ljetovanje, bilo da ljubimac putuje s njima, ostaje na čuvanju kod prijatelja ili ide na smještaj u hotel za pse.

U nastavku ćemo Vam objasniti koje su mogućnosti smještaja ljubimaca, na što trebate obratiti pozornost , protiv čega trebate cijepiti ljubimca te prednosti i mane pojedinog smještaja.

PUTOVANJE SA LJUBIMCEM:

Ukoliko ste odlučili da putujete sa svojim ljubimcem, na neke stvarni morate posebno obratiti pozornost.

Prije putovanja:

 • provjerite dali je pas cijepljen protiv zaraznih bolesti

 • Je li knjižica uredno ispunjena

 • Ukoliko pas mora jesti specijalnu hranu ili piti lijekove, opskrbite se dovoljnom količinom hrane i lijekova. Nažalost, iskustva vlasnika nam ukazuju da je na otocima vrlo teško doći do specijalne bolesničke hrane, te je praktički nemoguće doći do lijekova koje Vam je vaš veterinar prepisao za ljubimca, ukoliko ste zaboravili ponijeti recepte.

 • Provjerite dali hotel ili kamp u koji idete prima ljubimce. Na stranici Prijatelji životinja - Hoteli koji primaju kućne životinje možete naći neke od hotela koji primaju ljubimce, ali s obzirom da je kapacitet ograničen, na vrijeme kontaktirajte hotel ili kamp I obavezno napomenite da dolazite sa ljubimcem. Također provjerite koji su uvjeti primanja ljubimca u hotel ili kamp. Neki hoteli primaju pse samo do određene visine ili težine (odnosno samo pse malih pasmina).

Hoteli koji primaju kućne životinje

 • Prije putovanja obavezno se informirajte o lokalnom veterinaru i njegovom radnom vremenu, kako se ne bi dogodilo da u slučaju neke nezgode po cijelom otoku tražite dali ima negdje neki veterinar koji radi.

 • Također se informirajte o bolestima koje prevladavaju u određenom kraju. Dok npr. u kontinentalnoj Hrvatskoj veliki problem predstavljaju krpelji i piroplazmoza, na Jadranu prevladavaju druge bolesti, kao štoje npr. Dirofilarija, Erlihioza, Lišmanijoza.  Preporučljivo je prije puta posjetiti svog veterinara koji će pregledati opće stanje ljubimca te porazgovarati s Vama o bolestima koje prevladavaju u kraju u koji putujete, te Vas savjetovati kako ljubimce zaštititi od toga.

 • Također treba pažnju obratiti na zakonske odredbe prijevoza životinja. Zakon propisuje da se životinja smije prevoziti u automobilu na način da njezin prijevoz ne uznemiruje vozača, te životinja mora biti onemogućena od skakanja na prednja sjedala. U praksi to znači da pasmora biti na stražnjim sjedalima vezan specijalnim pojasom koji mu onemogućuje skakanje ili mora biti stavljena specijalna mreža između prednjih i stražnjih sjedala, ili u slučaju karavana, između teretnog i putničkog prostora. Jedna od najsigurnijih metoda prijevoza životinje jest njezin smještaj u transporter, odnosno kavez. Ukoliko koristite pojaz za auto, psu se nesmije staviti ogrlica, nego isključivo prsni ham, kako u slučaju naglih kočenja nebi došlo do ozljede vrata.

 • Ukoliko putujete u inozemstvo sa ljubimcem, provjerite koji su uvjeti za putovanje životinja u druge zemlje. Imajte na umu da su to samo smjernice, i da bi za najtočnije i najaktualnije informacije ipak trebalo kontaktirati veleposlanstvo države u koju putujete.

 • Prije puta spakirajte si sve nužno za ljubimca. Osim hrane i lijekova, bitno je uzeti i knjižicu od kućnog ljubimca, te prvu pomoć.

 • Prva pomoć bi obavezno trebala sadržavati pincetu, škarice, nekoliko zavoja i kompresa te osnovno lijekove u slučaju povraćanja/proljeva, uboda insekta, upale ušiju ili očiju, antibakterijski prah za rane.Zamolite svog veterinara da vam kompletira set prve pomoći.

Za vrijeme putovanja:

 • Na put životinja treba krenuti praznog želuca, odnosno nije preporučljivo da jede nekoliko sati prije puta, kako ne bi imala mučnine i povraćala po autu.

 • Kod izrazito nemirnih životinja, uz dogovor sa veterinarom, životinji se može dati sedativ.

 • Svakih 2-3 sata trebalo bi stati, i psa izvesti iz auta, kako bi se prošetao i može mu se dati malo vode, ukoliko nema mučnine.

NIKADA,  ALI NIKADA NE OSTAVLJAJTE ŽIVOTINJU SAMU ZATVORENU U AUTOMOBLU, ČAK NITI NA 5 MINUTA, JER UKOLIKO JE AUTOMOBIL NA SUNCU, U SAMO 5 MINUTA TEMPERATURA UNUTRAŠNJOSTI MOŽE DOSEĆI 50 C! U SAMO NEKOLIKO MINUTA, ŽIVOTINJA MOŽE DOŽIVJETI TOPLOTNI UDAR I UGINUTI!!! Nikada životinju ne ostavljajte na suncu, jer životinja, kao i čovjek može vrlo brzo dobiti sunčanicu!

 • Pokušajte putovanje organizirati na način da putujete po noći, i izbjegavajte ceste na kojima su često gužve i čekanja. Ukoliko nemate klimu u automobilu, već i kratko stajanje na užarenom suncu može dovesti do zdravstvenih problema kao što su toplotni udar, sunčanica i sl.

 • Ukoliko se životinja voli kupati u moru, obavezno ga svaki dan poslije kupanja operite u čistoj vodi. Ukoliko se ne ispere, morska sol dosta agresivno djeluje na kožu.

U pravilu, većina ljubimaca obožava putovanje i kupanje, te ne postoji razlog da i oni ne idu sa Vama. Važna je samo priprema kako bi sve prošlo u najboljem redu. Raspitajte se na kojim je lokalnim plažama dopušteno dovoditi ljubimca, poštujete lokalne propise i uvijek počistite iza svog ljubimca!

SMJEŠTAJ U HOTEL ili KOD PRIJATELJA

 • Ukoliko planirate smjestiti životinju u Hotel za životinje, rezervirajte termin što prije. Preko ljetnih i zimskih praznika, većina hotela je puna i vrlo je teško naći mjesto "zadnji dan". Rezervirajte termin barem 2-3 tjedna unaprijed. Dogovorite detalje kao što su hrana, odnosno dali će te vi dati svoju hranu, ili će hotel davati svoju hranu. Dogovorite količinu rekreacije, dali će pas cijeli dan biti u boksu, ili želite 2-3 puta dnevno da ga se šeta/istrčava. Obavezno napomenite ukoliko pas ima nekih zdravstvenih problema i prima neku terapiju. Većina hotela za pse ima dogovor sa lokalnim veterinarom. Napomenite ukoliko želite da se zove drugi veterinar u slučaju nekih problema.

 • Niti jedan hotel neće primiti psa ukoliko nije cijepljen protiv bjesnoće, mikročipiran te cijepljen protiv zaraznih bolesti, očišćen od unutarnjih i vanjskih parazita. Na vrijeme vodite brigu o tome.

 • Pažljivo birajte hotel za pse. Pogledajte na forumima kakva su iskustva ljudi koji su ostavili svoje pse tamo. U pravilu, manji hoteli imaju bolju skrb, jer imaju manje pasa kojima se treba posvetiti, što znači da će više vremena provesti sa pojedinim psom, što znaći da će i na vrijeme primijetiti ukoliko se nešto događa sa psom, npr. ukoliko serazboli.

 • Ukoliko smještate psa kod prijatelja koji nema iskustva sa ljubimcima, objasnite mu osnove hranjenja, na što da pazi u promjenama ponašanja te mu dajte broj telefona vašeg veterinara.

 • Također postoji i zanimljiv "servis čuvanja", popularan u posljednjih godinu dana, koji se temelji na "mjenjanju" reda čuvanja. Dakle, dok ste vi na odmoru, druga obitelj ili pojedinac uzima Vašeg ljubimca na smještaj. Također, kada oni idu na odmor, vi preuzimate njihovog ljubimca na čuvanje. Prednost tog servisa jest ta što je u pravilu besplatan, no nedostatak jest taj što morate naći nekoga tko je slobodan čuvati ljubimca u vrijeme kada vama odgovara, a i vi morate biti slobodni u terminu koji njima odgovara, te se i ljubimci moraju dobro slagati jedan s drugim. No, vrijedi pokušati. Ukoliko imate prijatelja sa ljubimcem iz lokalnog parka, možete se dogovoriti o naizmjeničnom čuvanju, ukoliko se Vaši ljubimci odlično slažu međusobno. To je odlična varijanta, jer na taj način životinja ne mijenja previše svoje lokalno okruženje, pozna tu osobu koja će ju čuvati, kao i što osoba koja će ju čuvati poznaje i Vašeg ljubimca.