Kirurgija

Kirurgija

Kastracija kućnih ljubimaca 

Kastracija je operacija koja nam pomaže u očuvanju zdravlja kućnih ljubimaca, kao i kontrolu razmnožavanja životinja koje nisu predviđene za selektivan uzgoj.

Kriptorhizam

Kriptorhizam je izraz za nepotpuno spušten testis. To je relativno česta pojava kod koje se testis nije potpuno spustio u mošnju. 

 

Može biti jednostrana ili bostrana. Testisi je spuštaju iz trbušne šupljine u mošnje pri kraju trudnoće, ili kratko vrijeme nakon poroda.

Entropium

Entropium je promjena položaja vjeđe, odnosno naziv za uvrtanje kapka prema oku. Najčešće se uvrću donji kapci, premda mogu i gornji ili oba. Entropium može biti urođen, odnosno genetski, kao što je slučaj kod velikog postotka pasa Chow-chow i Shar-pei pasmine.

Zubni kamenac

U današnje vrijeme sve se više javljaju problemi sa zubima u pasa, s obzirom da se njihova prehrana uvelike promijenila u posljednjih 30-ak godina, kao i njihov prosječni životni vijek. U skladu sa očekivanjima vlasnika, koji za svoje ljubimce traže samo najbolje, stomatologija je postala važna grana veterine.

Piometra - gnojna upala maternice 

Piometra je gnojna upala maternice u kuja i mačaka. Javlja se isključivo kod nesteriliziranih životinja, te posebice kod životinja u starijoj dobi koje nikada nisu imale leglo, te kod kuja koje su primale hormonsku terapiju, u vidu odgode tjeranja ili sprjeavanja začeća greškom sparenih kuja.