Strah od vatrometa i petardi

Strah od vatrometa i petardi

Još nas nekoliko tjedana dijeli od dočeka Nove godine, a veliki broj vlasnika se već sad boji kako će njihovi ljubimci podnijeti novogodišnji vatromet i pucanje petardi.

Kako bi Vam olakšali, pokušat ćemo Vam pomoči sa par savjeta kako da pomognete vašim ljubimcima, a i sebi,  prilikom novogodišnjeg pucanja i vatrometa.

Ukoliko se Vaš ljubimac boji vatrometa, postoje načini kako mu pomoći, a način na koji ćete mu pomoći ovisi o intenzitetu straha.

Za ljubimce koji se boje i drhte u pravilu dovoljno je pripremiti zasebnu prostoriju gdje će zvukovi i bljeskovi izvana biti smanjeni na najmanju moguću mjeru, te mu pružiti neku vrstu zanimacije. Bilo bi dobro na vrijeme pripremiti prostoriju u kojoj će Vaš ljubimac biti prilikom dočeka Nove godine. Po mogućnosti, neka to bude prostorija koja ne gleda direktno prema trgovima i mjestima gdje će vatromet biti najjači. Spustite rolete ili na neki drugi naćin spriječite da bljeskovi vatrometa prodiru u prostoriju. Još jedan vrlo koristan trik je da pojačate televizor ili radio, kako bi glasnoćom sa televizora prekrili buku vani. Pokušajte šetnju obaviti što ranije, kako bi izbjegli da morate van kada je pucanje najintenzivnije. Sve pripreme obavite na vrijeme, jer kada pucnjava i vatromet poćne, a životinja se uznemiri teško da ćete je više uspjeti smiriti. Nekoliko sati prije vatrometa smjestite životinju u pripremljenu prostoriju, pojačajte televiziju i dajte mu neku igračku koju najviše voli, neka se zabavlja s njom.

Najvažnija stvar je da vlasnik bude smiren, jer kada životinja osjeti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko osjeti vaš strah, to će ju samo dodatno uzbuditi i uznemiriti.

Također, u poslijednjih nekoliko godina se sve više priča o novoj metodi koja se naziva hiposenzibilizacija na zvukove. Metoda se temelji na postupnoj izloženosti zvukovima koji izazivaju strah u sve glasnijoj verziji, do trenutka kada ti zvukovi više ne izazivaju reakciju. U praksi to izgleda ovako: vlasnik snimi CD sa zvukovima pucanja petardi i vatrometa, te npr. prvih tjedan dana pušta ljubimcu te snimke jako tiho. Nakon nekoliko dana, ljubimac prestane reagirati na taj zvuk, jer se naučio na njega. Nakon toga vlasnik pušta istu snimku no malo glasnije, nekoliko dana, koliko je potrebno da ljubimac prestane reagirati na zvuk. Nakon toga, nekoliko dana pušta snimku još glasnije, također dok se ljubimac potpuno ne navikne na nju. Cilj metode je kroz nekoliko tjedana doći do jako glasne snimke, otprilike glasnooče koliko se vatromet čuje u kući, a bez da ljubimac reagira na taj zvuk.

Metoda se pokazala vrlo uspješnom kod većine ljubimaca, ukoliko si vlasnici daju dovoljno vremena da ju pravilno provedu.  

No, postoje životinje koje se doslovce izbezume kada poćne pucnjava, tekoju nemožete na nikakav naćin smiriti ili odvuči koncentraciju odpucnjave. Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, te unekim slučajevima čak biti i opasne za okolinu, jer su izbezumljene odstraha. Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, životinji semože dati sedativ, koji će životinju smiriti ili uspavati, te na tajnačin smanjiti osjetljivost prema buci. To je najhumanije riješenje zaizrazito uznemirene životinje, jer ponekim psima treba i nekolikotjedana da se potpuno oporave od šoka. U svakom slučaju, OBAVEZNO maknite djecu od takvih životinja u vrijeme kad su najuznemirenije, jer mogu od straha ugristi, premda su inače mirne.

Psi koji žive u dvorištima u pravilu nisu toliko plašljivi, jer su naučeni na grmljavinu, no poneki plašljiviji psi pobjegnu kada počne vatromet i pucanje petardi. Vrlo je važno takve pse staviti u kuću (garažu ili bilo kakav zatvoren prostor u kojem će se osječati ugodnije), no ukoliko nemate takvu mogućnost, osigurajte da pas ne može nikako pobjeći, jer u toj freničnoj panici, pas koji se oslobodi može završiti pod kotačima automobila, jer dok panično bježi, ne pazi kuda trči.