Laboratorij

Laboratorij 

Paraziti

Paraziti, ta mala stvorenja koja izazivaju gađenje i strah kod većine vlasnika životinja, zapravo se nalaze posvuda oko nas, a da mi toga nismo niti svjesni. Koji su najčešći paraziti, koliko su opasni za ljubimce i vlasnike te kako spriječiti njihovo nastanjivanje na našim ljubimcima i u našem domu možete saznati ovdje.

FELV 

FELV ili feline leukemia virus je jedan od najvećih uzročnika zaraznih bolesti mačaka. Virus spada u porodicu retrovirusa, kao i FIV virus, uzročnik mačje side. Izvor bolesti su bolesne životinje, koje virus izlučuju slinom i suzama, a najvjerojatnije i fecesom i urinom.

Debljina kućnih ljubimaca 

Pretilost je svako povećanje od 15% težine u odnosu na idealnu težinu. Pretilost, odnosno debljina ili gojaznost nije samo estetski problem. Pretilost je KRONIČNA BOLEST, koju vrlo rijetko tretiramo kao bolest, premda bismo trebali. Čak 25% pasa u razvijenim zemljama pati od pretilosti.

Mačja sida – FIV

Virus mačje side ili Feline Immunodeficiency Virus FIV je virus iz porodice lentivirusa, u koji spada i ljudski HIV virus. Iako je po građi jako sličan HIV virusu, čovjek se ne može zaraziti FIV-om. Virus FIV-a se može naći diljem svijeta, gdje je 1-15% mačaka u svijetu zaraženo njime. FIV je vrlo neotporan u okolišu, te ne preživljava duže od par sati, s toga nema straha da će se druge mačke zaraziti preko hranilice, kreveta ili igrački.

Kašalj

Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, koji mogu biti od 

obične prehlade, virusnih infekcija, migriraju?ih glisti pa sve do bolesti srca. 

Zarazni rinotraheitis

Virusni rinotraheitis mačaka je zarazna, vrlo kontagiozna bolest sa visokom temperaturom. Očituje se konjunktivitisom, suzenjem, iscjetkom iz nosa, hunjavicom, kihanjem i vidljivim promjenama na prednjim zračnim prohodima. Uzročnik je herpesvirus – mačji tip 1. Izvor infekcije je bolesna mačka. Postoje i klinički inaparentne infekcije (klinički nevidljive, bez prisutnosti simptoma), koje omogučuju neprimjetno širenje uzročnika.

Proljevi u pasa

Proljev ili dijareja u pasa poznata je stvar svakom vlasniku životinje. Proljevi mogu imati različite uzroke i mogu biti veliki izvor frustracija za vlasnike. Proljev je zapravo stolica sa povećanim postotkom vode. Od sve uzete vode kroz usta, skoro 90% vode resorbira se u probavnom traktu. Bilo kakva promjena u probavi može biti uzrok manjoj resorpciji vode, što se manifestira povećanom količinom vode u stolici, odnosno proljevom.

Mikrosporoza

Mikrosporoza je gljivična kožna bolest uzrokovana gljivicama Microsporum canis i Microsporum gypseum. Najčešće se javlja u mačaka, nešto rjeđe u pasa, no ono najbitnije za spomenuti je da je mikrosporoza ZOONOZA, odnosno bolest koja prelazi sa životinja na ljude.

TARGET – brzinski progesteronski test za kuje

  • Glavni razlog neuspješnog pripusta ili osjemenjivanja u kuja je nepravilno vrijeme osjemenjvanja.
  • Za uspješan uzgoj jako je važno odrediti pravo vrijeme pripusta.
  • Ovim testom se određuje optimalno vrijeme prpusta ili osjemenjivanja za uspješnu koncepciju. 

Piroplazmoza u pasa

Sve je veći problem bolesti koje prenose krpelji, a to su piroplazmoza, odnosno Babesioza, krpeljni encefalitis te promjene na koži koje krpelj izazove svojim ubodom.

Flutd, ili bolest donjih mokraćnih

putova mačaka 

FLUDT, ili bolest donjih mokraćnih putova mačaka nije jedinstvena bolest sama po sebi, nego naziv za grupu simptoma.