FLUDT

FLUDT

FLUDT, ili bolest donjih mokraćnih putova mačaka nije jedinstvena bolest sama po sebi, nego naziv za grupu simptoma.Simptomi FLUTD-a su:Češći odlazak u pijesak, smanjena količina mokraće, specifičan stav pri mokrenju, ponekad bolno glasanje prilikom mokrenja, te u uznapredovanom stadiju krv u mokraći. Također oboljele životinje učestalo ližu genitalno područje.


Najčešće se javlja u odraslih kastriranih mužjaka, premda se može javiti i u bilo kojoj dobi i neovisno o spolu.

FLUTD se javlja u 3 oblika:

  • upala mokraćnog mjehura
  • kristali i kamencine
  • prohodnost mokraćovoda

Najčešće se javljaju struvitni kamenci, Kalcij-oksilatni kamenci, dok se cistini javljaju rjeđe. Kamenci mogu potpuno začepiti mokraćovod, te zaostajanjem dovesti do uremije životinje, koja je vrlo opasna, te nerijetko smrtonosna. Na RTG snimci se dobro vide.

Mogu se liječiti specijalnom hranom prema tipu kamenca, ali samo u slučajevima ako nisu zapeli u mokraćovodu. U tom slučaju potreban je hitni medicinski zahvat kako bi ih se izvadilo.

Kristali se nalaze u mokraći, te ponekad zajedno sa sluzi iziritiranog mjehura znaju napraviti sluzni čep, te na taj način zatvoriti mokraćovod, ali se mokraćnim kateterom taj čep lako probije, te se ispusti mokraća. Nakon tog zahvata, životinja također mora jesti posebno formuliranu hranu za mačke sa urološkim problemima, kako bi se preostali kristali otopili. Ukoliko životinja odbija medicinsku hranu, postoje različite paste koje imaju sličan učinak.

Kako hrana pomaže?

Neki od mokraćnih kamenaca nastaju u kiselom mediju, odnosno u kiseloj mokraći. Za njihovo rastapanje daje se hrana koja zalužnjuje tu mokraću, i na taj način sprječava stvaranje kristala i kamenaca, ali i otapa već nastale.

Neki od kamenaca su lužnati, odnosno nastaju u lužnatom mediju, zato se daju paste ili hrana koje tu mokraću zakiseljuju.

Iz tog razloga, bitno je da vam VETERINAR prepiše terapiju nakon uroloških analiza, a ne da samoinicijativno dajete hranu, kako ne bi još dodatno pogoršali već postojeći problem.