Putovanje ljubimcem u drugu državu

Putovanje ljubimcem u drugu državu

S obzirom da sve više ljubimaca putuje sa svojim vlasnicima na odmor ili kad se sele u drugu državu, za vas smo sastavili popis obavezne procedure pri putovanju sa Vašim ljubimcem. Svaka država ima svoja pravila što se tiće ulaska životinja u državu, te ćemo Vam objasniti proceduru za one najčešće države za koje smo imali upite vlasnika.

Jedan od osnovnih kriterija za putovanje ljubimaca je da su oni zdravi, redovito cijepljeni protiv bjesnoće te mikročipirani, jer u protivnom ne mogu izaći iz Republike Hrvatske.

3. Limfociti, zaduženi za obranu organizma od infekata, budu zaraženi virusom, te cirkulirajući krvlju, zapravo šire virus prvo do najbližih limfnih čvorova, a nakon toga, virus se proširi ostatkom organizma. Imunosni sustav otprilike 50-60% zdravih mačaka, očišćene od glisti i hranjene kvalitetnom hranom će uspjeti spriječiti širenje virusa dalje. 

 

4. nastaje viremija, odnosno može se dokazati prisustvo virusa u krvi. Virus dospijeva do koštane srži, gdje ostaje do kraja života mačke. Otprije u toj fazi virus je pobijedio imunosni sustav životinje. Nastaju prvi simptomi bolesti.

 

5. bijela krvna zrnca i trombociti koji nastaju u koštanoj srži budu zaraćeni virusom i preko njih se virus vrača u cirkulaciju.

 

6. virus se razmnožava u epitelnom tkivu (žlijezdi slinovnica, suznih žlijezdi, želuca, grla, mjehura) odakle se virus širi u okolinu i predstavlja izvor zaraze za druge mačke 

Prilikom putovanja unutar Republike Hrvatske ne trebaju Vam certifikati, ali Vam treba Putovnica za kućnog ljubimca (tzv. knjižica) u kojoj trebaju biti pravilno ispunjeni podaci o vlasniku, podaci o životinji, upisan broj mikročipa te ispunjen datum posljednje vakcinacije protiv bjesnoće. Ukoliko putujete sa Vašim ljubimcem na primjer na more, te će pas boraviti s Vama u hotelu, na recepciji će Vas tražiti Putovnicu na uvid.

Ukoliko Vaš pas putuje u susjedne države koje nisu u sustavu Europske unije, (Bosna i Hercegovina, Srbija, Makedonija) također moraju biti cijepljeni protiv bjesnoće, mikročipirani te pregledani od strane veterinara koji svojim potpisom potvrđuje u Putovnicu da je životinju pregledao te da je zdrava i sposobna podnijeti putovanje.

Za putovanja unutar Europske unije, propisi variraju od države do države. Neke države samo traže Putovnicu za kućne ljubimce, mikročip te cijepljenje životinje protiv bjesnoće, dok neke države imaju puno rigoroznije odredbe koje mogu uključivati i karantenu u trajanju od 6 mjeseci. Za sve države je jedinstveno da životinja mora imati Putovnicu za kućnog ljubimca, koja je dvojezična, te udovoljava standardima Europske unije. U Republici Hrvatskoj te se putovnice standardno izdaju pri prvom cijepljenju životinje. Ukoliko imate staru knjižicu, zamolite svog veterinara da vam izda novu Putovnicu.

Ovdje ćemo Vam prenijeti odredbe država za koje smo imali najviše upita od vlasnika:

Za sve životinje koje putuju u Veliku Britaniju i Maltu, potrebno je da prođu cijelu PETSshemu kako bi ušli u državu. Životinje koje ne mogu ispuniti uvjete za PETS shemu moraju proći 6-mjesečnu karantenu na trošak vlasnika ili će biti eutanizirane pri dolasku u državu.


PETS shema

Svaka životinja mora biti cijepljena protiv bjesnoće čim ispuni starosnu dob za cijepljenje. Prije cijepljenja protiv bjesnoće, životinji mora biti apliciran mikročip. 14-28 dana poslije cijepljenja protiv bjesnoće, životinji se mora izvaditi krv te poslati u ovlašteni laboratorij na analizu, te titar antitijela na bjesnoću mora biti veći od 0,5 I.U. Nakon što se dobije potvrda da je nalaz krvi zadovoljavajući, izdaje se putovnica za ljubimca, ili ukoliko ju već posjeduje, u rubriku se upisuje pregled i datum vađenja krvi. Sljedećih 6 mjeseci životinja NESMIJE putovati u VB. Dakle, ukoliko je životinji izvađena krv 1.1., ta životinja će smjeti ući u VB tek 1.7. Životinja također mora biti tretirana protiv krpelja i buha te protiv trakavica 24-48 sati prije početka putovanja. Životinje koje će putovati u Veliku Britaniju (VB), ne smiju izaći iz Republike Hrvatske 6 mjeseci prije putovanja u VB. Zakon također propisuje i vrstu transportera koja se smije koristiti, te njezinu veličinu. Također je bitno da se kopije svih certifikata stave u fascikl te pričvrste za gornju stranu transportera. Životinje smiju ući u VB samo na određenim graničnim prijelazima. Ostali detalji, te određena mjesta ulaska životinja u VB mogu se naći na službenim stranicama Ministarstva.

Švedska:

Ista pravila kao i za Veliku Britaniju i Maltu, sa iznimkom što se krv za testiranje uzima 120 dana poslije cijepljenja, te se životinja mora očistiti od unutarnjih i vanjskih parazita 1-10 dana prije putovanja.

Francuska, Njemačka, Italija, Švicarska:

Kao i za sve druge države, životinja mora biti cijepljenja protiv bjesnoće, imati mikročip te Putovnicu. Životinja smije putovati tek 21 – 30 dana poslije cijepljenja, ali nije obavezno da se obavi testiranje krvi na titar antitijela. Životinja smije putovati tek kada navrši 3 mjeseca starosti. Također, 24-48 sati prije ulaska u Francusku životinju se mora tretirati protiv unutarnjih i vanjskih parazita od strane ovlaštenog veterinara. U Francusku je zabranjeno uvoziti pse koje pripadaju nekim pasminama Bulla i Tosa. U Njemačku je zabranjeno uvoditi pse poput Pit bulla, Stafordskog terijera i križanaca sličnih pasa. Psi kao što su Američki stafford i Rottwieleri, odnosno potencijalno opasni psi kakvog putovanja, potrebno je doći kod veterinara na pregled, koji će ukoliko je životinja zdrava i sposobna za putovanje, ispuniti rubriku u Putovnici, te staviti svoj potpis i službeni pečat.

Australija ima najkompliciranije uvjete za ulazak životinja, te najskuplje. Slično kao što Velika Britanija ima PETS protokol, tako i Australija ima AQIS protokol koji se mora proći kako bi životinja ušla u državu.Da bi se dobila AQIS dozvola za ulazak u zemlju, životinja mora proći sljedeći protokol:


 1. Mora boraviti u državi iz koje će krenuti na put najmanje 6 mjeseci bez izlaska iz države, mora biti stara najmanje 6 mjeseci, te ženke ne smiju biti gravidne više od 3 tjedna. Mačke ne smiju biti vrste Serval, niti smiju biti potomci te vrste. Psi ne smiju biti pasmine: Argentinska ili Brazilska doga, Tosa, Bit bull, Pressa Canario, niti križanci neke od tih pasmina.
 2. Mikročipiranje životinje.
 3. Cijepljenje životinje protiv bjesnoće.
 4. Kontaktiranje ovlaštenog državnog veterinara te ovlašteni laboratorij koji obavlja analizu krvi na titar antitijela.
 5. Testiranje krvi na titar antitijela 4 tjedna poslije cijepljenja, a 150 – 360 dana prije izvoza u Australiju. Životinje moraju ostati u državi i ne smiju putovati u druge države prije putovanja u Australiju. Životinja mora ostati u karanteni u Australiji između 30 – 150 dana. Broj dana koliko životinja mora provesti u karanteni se smanjuje proporcionalno broju dana prije koliko je napravljen test na titar antitijela. Dakle, ukoliko je krv izva?ena 150 dana ili više prije putovanja, životinja će u karanteni morati provesti 30 dana. Ukoliko je krv izvađena 60 dana prije putovanja, životinja će u karanteni morati provesti 120 dana. Ukupan broj dana između vađenja krvi i izlaska iz karantene mora biti 180 dana ili veći, ali ne smije biti veći od 360 dana.
 6. Ovjeravanje nalaza krvi kod ovlaštenog veterinara te izdavanje potvrde.
 7. Prijavljivanje za AQIS dozvolu za uvoz životinje. Sa potvrdom o titru antitijela kontaktirate Australsku inspekcijsku i karantensku službu. U roku od 10ak dana zahtjev se prihvaća ili odbija. Ukoliko je zahtjev prihvaćen, dozvola vrijedi 6 mjeseci.
 8. Odmah nakon dobijanja dozvole za ulazak životinje na teritorij Australije, morate kontaktirati Centar za karantenu, te rezervirati termin za životinju.
 9. Životinje mogu ući u Australiju jedino preko zračnih luka i to Sydney, Melburne i Perth. Organizirajte zračnog prijevoznika koji leti do ovih zračnih luka. Životinje će automatski biti preuzete u zračnoj luci, te odvešene u karantenu.
 10. Kontaktirajte Centar za karantenu, dostavljajući im važne podatke kao što su: broj AQIS dozvole, podatke o letu s kojim će životinja stići, te važne podatke o životinji: dali boluje od kakvih kroničnih bolesti, dali koristi kakve specijalne lijekove ili hranu. Sve troškove podmiruje vlasnik životinje.
 11. 14 dana-12 mjeseci prije puta moraju se obaviti cijepljenja protiv ostalih zaraznih bolesti kao što su štenećak, leptospiroza i ostale.
 12. 30 dana prije putovanja, mora se uzeti krv i ispitati na Erlihiozu, Brucelozu, Lišmaniozu i Leptospirozu. Pas se također pregledava te mora biti negativan na vanjske parazite (buhe, krpelji, šugarci).
 13. 4 dana prije putovanja, pas mora biti tretiran protiv vanjskih i unutarnjih parazita i to mora biti potvrđeno u Putovnicu od strane veterinara.
 14. 4 dana prije putovanja – Kompletiranje svih veterinarskih potvrda i dozvola, te njihovo ovjeravanje kod veterinara. Veterinar mora još jednom pregledati psa na krpelje i buhe, te potpisati potvrdu da ih nije našao na životinji.
 15. Na dan putovanja veterinar još jednom pregledava životinju, provjerava roj mikročipa te smješta životinju u transporter koji se nakon toga zapečaćuje. Transporter se ne smije više otvarati. Ukoliko na transporteru bude znakova otvaranja , prilikom dolaska životinje u Centar za karantenu, takva životinja se vraća u državu iz koje je došla ili se eutanizira na mjestu. Transporter mora biti odobren, odnosno certificiran.
 16. Za transporter se pričvršćuje fascikl koji sadrži sve dokumente i potvrde koje su potrebne za ulazak u državu. Mogu se staviti originali ili ovjerene kopije.
 17. Životinje se predaju na utovar u avion.
 18. pri stizanju u Australiju, životinje preuzima Centar za karantenu. Svi troškovi boravka životinje u Centru se plaćaju prije stizanja životinje.


Za životinju koja stiže u Centar za karantenu moraju se poslati svi dokumenti, kao i povijest bolesti od veterinara na kojima je vidljivo od kojih je sve bolesti životinja bolovala. Ukoliko je životinja kronični bolesnik te prima terapiju, uz nju se moraju poslati lijekovi i preparati. U karanteni samo osoba na koju glase dokumenti smije posjećivati životinju. Izvođenje životinje u šetnju, donošenje hrane, poslastica, krevetića ili igrački je zabranjeno.


Sve troškove smještaja u karantenu, hrane, lijekova, veterinarskih pregleda i ostalih troškova plaća vlasnik. Najmanji trošak koji je za 30 dana iznosi oko 1500 Australskih dolara, i to je samo trošak stacionara, bez troškova dobijanja dozvola, cijepljenja, lijećenja. Jednom kada životinja bude puštena iz karantene, mora ostati u Australiji najmanje 6 mjeseci.


Gore navedeni uvjeti za ulazak životinje u Australiju moraju se obaviti točno tim redoslijedom, ili se neće moći dobiti Dozvola za ulazak. Ukoliko životinja ne uspije dobiti bilo koju od potvrda, proces dobivanja Dozvole se poništava, te vlasnik mora od početka ponovno pribavljati AQIS dozvolu.

Sjedinjene Američke države (SAD):

Životinje moraju biti cijepljenje protiv bjesnoće najmanje 30 dana prije putovanja, ili će biti smještene u karantenu dok se ne cijepe i dok ne istekne 30 dana od cijepljenja. Životinje će na mjestu ulaska u državu biti pregledane od strane veterinara.


Važna napomena:

Vrlo je važno informirati se koje se zarazne bolesti i paraziti javljaju na području u koje putujete, te na koji način zaštititi svojeg ljubimca od tih bolesti (cijepljenje, repelenti i sl.). Također, vrlo je važno ukoliko je životinja kronični bolesnik, te prima redovitu terapiju, saznati dali se određeni lijekovi koje životinja prima mogu nabaviti u državi u koju putujete.

Svi podaci koje smo Vam ovdje predožili mogu i ne moraju biti aktualni. Ovo su samo smjernice vlasnicima kako bi otprilike znali proceduru pri putovanju sa ljubimcima. Ukoliko namjeravate putovati u inozemstvo sa svojim ljubimcem, bilo bi najbolje da kontaktirate Veleposlanstvo te države u Hrvatskoj, te će Vam oni dati najtočnije i najaktualnije Podatke o proceduri koju morate proći.