FELV

FeLV

FeLV ili feline leukemia virus je jedan od najčešćih uzročnika zaraznih bolesti mačaka. Virus spada u porodicu retrovirusa, kao i FIV virus, uzročnik mačje side.

Izvor bolesti su bolesne životinje, koje virus izlučuju slinom i suzama, a najvjerojatnije i fecesom i urinom. 

Nakon izloženosti virusu, bolest se razvija u 6 faza:

 

1. S obzirom da su najčešći načini prijenosa virusa sa životinje na životinju slina i suze, usna šupljina je mjesto ulaska virusa u organizam.

 

2. Ukoliko organizam nije dovoljno jak da zaustavi infekciju, virus zahvaća bijela krvna zrnca. Slinom i suzama, usna šupljina je mjesto ulaska virusa u organizam 

3. Limfociti, zaduženi za obranu organizma od infekata, budu zaraženi virusom, te cirkulirajući krvlju, zapravo šire virus prvo do najbližih limfnih čvorova, a nakon toga, virus se proširi ostatkom organizma. Imunosni sustav otprilike 50-60% zdravih mačaka, očišćene od glisti i hranjene kvalitetnom hranom će uspjeti spriječiti širenje virusa dalje. 

 

4. nastaje viremija, odnosno može se dokazati prisustvo virusa u krvi. Virus dospijeva do koštane srži, gdje ostaje do kraja života mačke. Otprije u toj fazi virus je pobijedio imunosni sustav životinje. Nastaju prvi simptomi bolesti.

 

5. bijela krvna zrnca i trombociti koji nastaju u koštanoj srži budu zaraćeni virusom i preko njih se virus vrača u cirkulaciju.

 

6. virus se razmnožava u epitelnom tkivu (žlijezdi slinovnica, suznih žlijezdi, želuca, grla, mjehura) odakle se virus širi u okolinu i predstavlja izvor zaraze za druge mačke 

Neke mačke se nakon izloženosti virusu uspiju othrvati infekciji, te postanu otporne na bolest. Neke mačke nikada neće pokazivati znakove bolesti, ali će zato biti trajni izručitelji virusa u okolinu i stalni izvor zaraze za druge mačke.

Nažalost, mačke držane u lošim uvjetima, necijepljene mačke, mačke lutalice najčešće obole od FeLV-a, koji se može manifestirati kroničnim bolestima kao što su anemija, podložnost raznim infekcijama, kronični gingivitis i stomatitis, dok u najtežim slučajevima mačke obolijevaju od limfoma ili limfosarkoma.

DIJAGNOSTIKA:

FeLV se vrlo jednostavno testira brzinskim kit testovima visoke pouzdanosti. Testovi se najčešće rade u kombinaciji sa FIV-om. Na FeLV bi trebalo testirati sve mačke prije uvođenja u dom, pogotovo ukoliko uzimate novu mačku, a u kući već imate druge mačke, bez obzira dali pokazivali simptome bolesti ili ne. Ne zaboravite, neke mačke nikada ne pokažu nikakve simpotome bolesti, ali su zato trajni izvor zaraze za druge mačke. Na FeLV bi trebalo posumnjati kod svake mačke koja gubi apetit, ima lošu dlaku, česte ili dugotrajne infekcije bilo kože, mjehura, dišnog ili probavnog sistema, upalu zubnog mesa ili progresivno gubi na težini.

FeLV/FIV test je jeftin, brz i pouzdan test koji u samo nekoliko minuta pokazuje rezultate. 

LIJEČENJE:

Kao niti kod FIV-a, pravo liječenje FeLV-a u smislu izlječenja ne postoji. No, unatoč bolest, životinje mogu živjeti godinama. Oboljelim mačkama se daju vitamini i imunostimulatori kako bi se podigla razina otpornosti organizma, te antibiotici ukoliko postoji lokalna infekcija. Kvalitetna prehrana od visokovrijednih sastojaka, održavanje higijene kućanstva, sve su to faktori koji doprinose boljem zdravlju FeLV i FIV mačaka. Također, FeLV i FIV pozitivne mačke moraju biti izolirane od FeLV/FIV negativnih mačaka, kako ne bi njima prenijele bolest, ali isto tako, kako zdrave mačke ne bi FeLV/FIV pozitivnim mačkama prenijele razne bakterije i viruse koje zdravim mačkama ne predstavljaju prijetnju, ali su opasne za FeLV/FIV mačke, odnosno mačke sa vrlo lošim ili nikakvim imunitetom na uzročnike bolesti. Sve se svodi na održavanje zdravlja i sprječavanju kontakta sa uzročnicima iz okoline. FeLV pozitivne i negativne mačke bi trebale biti strogo odijeljene jedne od drugih, i treba se paziti da se ne koriste iste zdjelice, češljevi, mačji wc-i i slično.

Nažalost, kod najteže varijante bolesti, limfoma ili limfosarkoma, nema učinkovitog liječenja.

 

PREVENTIVA:

Srećom, postoji cjepivo protiv FeLV-a. Mačke se cijepe prvi puta sa 8-9 tjedana, te se nadocijepljuju za 3-4 tjedna. Nakon toga se cijepi u redovitim intervalima svake godine. Ukoliko uvodite novu mačku u dom, gdje već borave druge mačke, obavezno ju testirajte na FeLV/FIV, jer su to dvije bolesti koje su vrlo opasne, a vrlo lako se dijagnosticiraju.