Kašalj

Kašalj

Kašalj kod pasa može biti izazvan različitim uzrocima, koji mogu biti od obične prehlade, virusnih infekcija, migrirajućih glisti pa sve do bolesti srca.Prehlada je upala respiratornih organa, od kojih najčešće zahvaća samo prednje dišne putove, ali ukoliko se ne liječi, može se proširiti do pluća te izazvati upalu pluća. U mladih, inače zdravih pasa, najčešći uzrok kašlju je upala grkljana i dušnika. Sluznica grla zadužena je za zagrijavanje i pročišćavanje udahnutih zraka. Ukoliko pas udiše vrlo hladan zrak ili jede vrlo hladnu hranu, sluznica postaje osjetljivija i podložnija infekciji bakterijama i virusima.Virusni kašalj, ili “Kašalj kaveza“, „Kennel cough“ se najčešće javlja kod uzgajivača ili u azilima, gdje je veliki broj pasa na malom mjestu, ali vrlo često se javlja i u urbanim sredinama, gdje je velika koncentracija pasa. Često vlasnici dođu u ambulantu sa psom koji kašlje i kažu kako puno drugih pasa na livadi isto kašlje.

Simptomi koje vlasnik primjećuje su glasno, hrapavo kašljanje otvorenih ustiju, pas izgleda kao da mu je nešto zapelo u grlu, pa to pokušava izbaciti. Neki psi mogu povraćati bijeli, pjenušavi sadržaj, zbog sluzi koja im se spušta u želudac i iritira ga. Kašalj se u pravilu javlja u napadima nekoliko puta na dan, a najčešće kad se pas jako uzbudi, npr. zbog šetnje ili dolaska vlasnika. Pas može odbijati hranu, pogotovo suhu hranu, jer mu grebe po upaljenom grlu. Može proći spontano u roku od nekoliko dana, ali ukoliko je temperatura povišena, ne smije se odgađati sa odlaskom veterinaru, jer vrlo lako prijeđe u upalu pluća (klikni upalu pluća i vidi RTG snimku).

S obzirom da za virusna oboljenja nema određenog lijeka, daju se antibiotici kako bi se spriječile sekundarne infekcije koje mogu prijeći u upalu pluća, te se daju vitamini da malo podignu imunitet. Vlasnik može pomoći psu tako da mu daje vlažnu hranu, zagrijanu na sobnu temperaturu, nikako direktno iz hladnjaka, te eventualno, ukoliko pas želi, malo meda sa propolisom. Također, ukoliko je kašalj produktivan, odnosno stvara se sluz, daju se lijekovi koji će tu sluz razrijediti te pomoći psu da ju izbaci, a ukoliko je kašalj suh i bolan, daju se lijekovi za smirenje kašlja. Niti jedan od lijekova nesmije se davati na svoju ruku bez da ih veterinar propiše, jer ukoliko se krivo koriste, mogu dovesti do neželjenih posljedica. Kašalj može biti uzrokovan i iritacijom glisti koje migriraju, bolestima srca, kosti ili nekom drugim tijelom zapelim u grlu, tako da je preporučljivo odvesti psa kod veterinara koji će postaviti točnu dijagnozu.