Iguana

Iguana

Iguane spadaju u rod gmazova te se dijele na dvije vrste: zelene iguane i male iguane. Zelena iguana, kao što joj ime kaže, je zelena, ali mogu biti i drugih boja. Primjerice, iguane u Peruu su zapravo plave boje, u Kostarici crvene, dok u drugim dijelovima Amerika mogu biti i crne i ljubičaste.

Mogu narasti do dužine od 2 metara i težine do čak 10 kg. Životni vijek im je od 20-35 godina. Na leđima imaju red šiljaka koji služe kao obrana od grabežljivaca. Repovima mogu zadati vrlo bolne udarce, pa čak i posjekotine. U slučaju da ih grabežljivac uhvati za rep, rep im jednostavno otpadne bez ikakvih posljedica za životinju, te ponovno naraste na punu dužinu nakon nekog vremena. Iz tog razloga, iguanu se ne smije hvatati niti navlačiti za rep. Ukoliko ju je potrebno primiti za rep, tada se prima za sam korijen repa, gdje je najčvršći.

Pri dnevnom svjetlu odlično vide, te čak imaju receptore za ultraljubičastu svijetlost. Također imaju fotosenzitivni organ na vrhu nosa, koji se naziva "treće oko". Ne omogućuje im pravi vid, ali njime mogu registrirati promjene u svjetlosti, pogotovo sijene npr. grabežljivaca.U pravilu nisu agresivne, ali ukoliko se osjećaju ugroženo, mogu povrijediti ugrizom ili udarcem repa. Ukoliko su pravilno odgajane, vole se držati na rukama i nježno gladiti. Inteligentne su i može ih se naučiti neke osnovne stvari, npr. odlazak na wc ili odazivanje na ime.

Održavanje iguane ne zahtjeva velike troškove, ali nabavka i izrada terarija može koštati i nekoliko tisuća kuna ukoliko želite da sve bude napravljeno kako treba. Terarij bi trebao biti 2x1 m, te minimalno 1.5 metara u visinu, kako bi se mogle postaviti grane na kojima oni obićno borave, te kako bi se mogle okretati po terariju. Premali terarij često dovede do nekroze repa, zbog udaranja po staklu, te nervoze životinje, jer se ne mogu nesmetano okretati.Obavezna je i rasvjeta specijalnim UVA i UVB žaruljama koje se moraju mijenjati svakih 9 mjeseci. Važno je rasvjetu kupovati u specijaliziranim trgovinama, jer je rasvjeta vrlo bitna za iguane, o njoj ovisi njihovo psihičko i fizičko stanje, kao i raspoloženje. Rasvjetu je poželjno postaviti tako da ne stvara veliku refleksiju na staklu, jer ukoliko mužjak vidi sebe u staklu, misliti će da je to drugi mužjak, te će se zalijetati u staklo, što može dovesti do težih povreda ustiju i glave. Svi predmeti u terariju moraju biti otporni na vlagu i lako perivi, kako zbog visokog postotka vlage u terariju ne bi došlo do prekomjernog razmnožavanja bakterija i gljivica. Moraju imati poseban prostor na kojem mogu ležati i sunčati se. Također, u terariju moraju imati i posudu koju će koristiti kao wc. Podloga u terariju je sušena kora drveća i treset, ali mora se paziti da ne bude manjeg promjera kako ga ne bi progutale skupa sa hranom. Posuda sa vodom stavlja se na povišeno, kako ju iguane ne bi slu?ajno zatrpale tresetom dok se kre?u terarijem, te ukoliko je životinja manja, kako se ne bi utopila u njoj. S obzirom da su iguane tropske životinje, postotak vlažnosti zraka mora biti vrlo visok, između 70-80%, temperatura mora biti između 26-28 C, a na mjestu za sunčanje čak do 32 C. Zbog toga, poželjno je u terarij staviti isparivač, koji će održavati optimalnu vlažnost zraka, pogotovo u vrijeme kada mijenjaju kožu (tzv. presvlaćenje), jer nedovoljna vlažnost zraka može dovesti do nepotpunog mijenjanja kože, što pak za sobom donosi razne dermatološke probleme. Kod mijenjanja treseta, treba paziti da se ne stvara prašina, koja može izazvati probleme sa očima i respiratorne probleme.

Iguane su biljojedi, hrane se lisnatim povrćem (ne smiju jesti kelj, kupus i špinat) te premda se na nekim stranicama može pročitati da jedu meso, ono je za njih poprilično toksićno, te uzrokuje propadanje bubrega i jetre. Važno je paziti na omjer kalcija i fosfora, koji bi trebao biti 2:1.


Kao što vidite iz priloženog teksta, držanje iguane je vrlo komplicirano i zahtjeva dosta vremena i znanje, te puno novaca. Ovo nismo napisali kako bi vas odgovorili od kupnje iguane, nego iz razloga da dobro promislite o svim aspektima prije nabavke životinje.