Zamorci

Zamorci

Zamorci su sisavci iz porodice glodavaca. Potječu iz J. Amerike, odakle su rasprostranjeni po cijelome svijetu. Vrlo su popularni kod ljudi koji žele imati ljubimca, no nemaju vremena za životinje poput pasa i mačaka, te se vrlo često kupuju kao ljubimci djeci kako bi ih se naučilo odgovornosti, s obzirom da traže vrlo malo njege, a pružaju puno užitka.U svijetu su poznati pod nazivom Guinea pig, odnosno morsko prase.

Prosječna težina im iznosi oko 1 kg, nešto manje za ženke, dok im je dužina cca 20-25 cm. Od ostalih glodavaca se razlikuju po tome što nemaju rep. Postoji više vrsta zamoraca, no najčešći su engleski (kratkodlaki sa glatkom dlakom), paragvajski (sa dugom dlakom) i argentinski (sa kratkom, ali grubom dlakom). Uz kvalitetnu njegu, žive do 8 godina.

Ne zahtijevaju puno prostora, najčešće se drže u gajbici koja mora biti minimalno 60x30 cm za jednu životinju, no najsretniji su u većim gajbicama uz puštanje da se kreću po stanu. Ukoliko ih puštate po stanu, morate biti oprezni i u svakom trenutku ih nadgledati, jer će pregristi skoro sve što im se nađe na putu, od namještaja pa čak do električnih kablova, što u pravilu završi pogubno.

U gajbici moraju imati pojilicu, hranilicu, te mjesto za spavanje, koje je najbolje napraviti od sijena i slame. NIKADA nemojte stavljati novinski papir ili obi?ni bijeli papir na dno gajbice, jer nisu rijetki slučajevi da se zamorci otruju olovom ili kemikalijama za bijeljenje papira.Hoblovina i slama su jedina pogodna stelja za dno kaveza.Neki vlasnici preferiraju stavljanje različitih tkanina na dno kaveza, no zamorci se često ozljede kada panično pokušavaju izvući noktić ili nogicu koja se zapetlja u tkaninu. Kavez se mora čistiti svaki dan, eventualno svaki drugi dan, ne samo zbog mirisa, već i zbog kontrole razmnožavanja mikroorganizama koji se znaju razvijati u stelji i hrani nakon što se smoći ili natopi urinom. Piljevinu također nije dobro stavljati jer prilikom kretanja životinje diže se prašina koja potom završi u očima ili plućima, te izaziva zdravstvene probleme.

Što se tiće prehrane, najbolje ih je hraniti gotovom komercijalnom hranom za zamorce, jer je izbalansirana i sadrži sve vitamine i minerale potrebne zamorcu. Također, mora im se dodavati sijeno koje je također najbolje kupiti u pet shopu, jer je kontroliranog porijekla, za razliku od sijena koje često znamo uzeti sa sela, koje pored nekontroliranog porijekla često sadrži razne pesticide a nerijetko i strana tijela poput kamenčića ili čavlića.

Od svježeg voća i povrča možete im davati jabuku (bez sjemenki), krušku, dinju, jagode, lubenicu, marelicu, kivi, kupinu, bananu, list salate, maslačak, travu, mrkva, kelj, zelje, brokulu.Bitno je da voće i povrče nije tretirano pesticidima, ili ukoliko niste sigurni u porijeklo, da voće i povrče dobro operete i ogulite.

Obzirom da su glodavci, zubi im konstantno rastu, te moraju imati mogućnost trošiti zube, kako ne bi previše narasli. Za trošenje zubiju najpogodnije su grančice deblje od 1 cm voćki koje nisu tretirane pesticidima. U pet shopovima se može naći i ponuda mineralnih kamena koje im služi za glodanje, a ujedno ih vitaminizira.

Po karakteru su vrlo znatiželjni i vole društvo. Vole se maziti i često slijede vlasnika iz prostorije u prostoriju kao psi. Idealni su ljubimci koji se mogu dobro slagati i sa drugim ljubimcima, no zbog krhke građe zamoraca, potreban je nadzor odraslih ukoliko se mala djeca igraju s njima. Za razliku od ostalih glodavaca, nisu nokturnalne životinje, odnosno danju su budni dok noću spavaju.

U pravilu su zdrave životinje, problem ih ponekad predstavljaju zubi koji nisu dovoljno istrošeni, te im onemogućavaju uzimanje hrane. Veteri može brzo riješiti taj problem rezanjem zubiju na adekvatnu dužinu. Kod zamoraca držanih u stanu često i nokti narastu predugi, no i to se lako rješava rezanjem noktiju. Veterinar će Vam pokazati kako pravilno rezati nokte, kako ne bi povrijedili krvne žile u noktu. S obzirom na proždrljivost, često pate od pretilosti, no Vaš veterinar Vam može pomoći izračunati dnevne potrebe Vašeg zamorca, kako bi povratio težinu koju treba imati. Ponekad se jave probavne smetnje u obliku proljeva ili napuhavanja zbog neadekvatnog hranjenja. Ponekad se zbog neadekvatne higijene kaveza jave bakterijske ili gljivične upale kože.

Može ih se držati same ili u grupi, no ukoliko ih želite držati u grupi ili paru, najbolje ih je odmah kupiti zajedno, jer u odrasloj dobi teže prihvaćaju istospolnu jedinku, a ukoliko kupite životinju suprotnog spola, vrlo brzo će se početi razmnožavati. To se može spriječiti kastracijom jedne ili obje životinje.Također se mogu dobro slagati sa drugim životinjama, no neke pasmine nisu preporučljive za suživot, kao npr. terijeri, zbog svog izraženog nagona za lovom, često počnu zamorca ili sličnu manju životinju doživljavati kao plijen.

Jeste li znali:

  • Da ženka može ponovno ostati gravidna nakon samo 6-48 h nakon zadnjeg okota?

  • Da se svi zamorci rađaju odmah spremni za samostalni život? Rađaju se otvorenih očiju, sa izraslim zubima, punom dlakom.

  • Da se američki izraz "guinea pig" odražava na općenito sve pokusne životinje? Naziv "guinea pig" je nastao jer su upravo zamorci u početku korišteni kao pokusne životinje i u te svrhe su bili toliko popularni, da se danas pokusne životinje u žargonu i dalje nazivaju njihovim imenom.

  • Da su ih pripitomile Inke u Andama, gdje su služili kao hrana?

  • Da nije potpuno razjašnjeno zašto se nazivaju "Gvinejskim svinjama"-Da mogu čak 5 mjeseci pamtiti put kroz labirint do hrane.