Piroplazmoza u pasa

Piroplazmoza u pasa

Sve je veći problem bolesti koje prenose krpelji, a to su piroplazmoza, odnosno Babesioza, krpeljni encefalitis te promjene na koži koje krpelj izazove svojim ubodom.

ŠTO JE PIROPLAZMOZA (BABESIOSA)?

To je bolest pasa i ostalih domaćih životinja koje uzrokuju protozoe iz roda Babesia. Bolest je brzog toka, popraćena visokom temperaturom, bljedilom sluznica (anemija), žuticom i mokrenjem krvi. 

TKO JE PRENOSI I NA KOJI NAČIN ?

Bolest prenose krpelji (ixoidae). Dijelimo ih u dvije skupine: krpelji šikare i krpelji nastambe. Prenosioci su krpelji šikare koji parazitiraju na koži raznih domaćih i divljih životinja te se hrane krvlju domaćina. Oni su prilično veliki nametnici (oko 2 cm ) sa leđnim i trbušnim plohama i usnim aparatom prilagođenim za ubadanje i sisanje. Osim što sišu krv i uznemiravaju životinju oni su biološki prenosioci mnogih zaraznih bolesti domaćih životinja i ljudi, ne samo parazitarnih već virusnih i bakterijskih. Produkti žlijezda slinovnica nekih vrsta krpelja uzrokuju krpeljnu paralizu (tick paralysis). Uzročnici piroplazmoze nalaze se u slinskim žlijezdama (razvojni stadiji sele se u slinske žlijezde prilikom početka sisanja krvi), te se tako i prenose u krv domaćina. Prilikom ulaska u krv razmnožavaju se velikom brzinom, prihvate se na eritrocite te ih razaraju.

KOJI SU ZNAKOVI BOLESTI ?

Vrlo je karakteristično da je bolest akutna sa izrazito povišenom temperaturom (preko 40C ). Pas se povlači u mirnije i tamnije kutove stana, nezainteresiran za okolinu, odbija uzimanje hrane, ponekad se javljaju smetnje sa stolicom (začep ili proljev), rad srca i disanje ubrzano, izrazito karakteristično žutilo sluznica, mokraća tamno crvene boje. Vrlo je bitno da u tom trenutku hitno intervenirate, odnosno da psa odvedete veterinaru radi adekvatne terapije, te se pridržavati njegovih uputa.

LIJEČENJE:

Liječenje se provodi preparatom koji uništava babezije u organizmu, antibioticima koji spriječavaju i lijeće sekundarne bolesti nastale zbog smanjene imunosti organizma, te vitaminima koji pomažu organizmu u borbi protiv bolesti. U većini slučajeva to je dovoljna terapija da bi životinja ozdravila, ukoliko se liječenje počelo na vrijeme. U težim slučajevima, kada se bolest kasno prepoznala, te se kasnilo sa početkom liječenja, ponekad se treba dati transfuzija krvi, kako bi se kako bi organizam imao dovoljno eritrocita dok ne stvori sam dovoljnu količinu. Također postoje hrane koje mogu pomoći u ovakvim situacijama, kao što su Royal Canin Hepatic, koja potpomaže rad jetre za vrijeme teške bolesti i primanja jakih lijekova. Također se može davati i B vitamin, koji će otvoriti apetit. 

KAKO POSTUPATI SA BOLESNOM ŽIVOTINJOM ?

Nakon primljene terapije životinju treba poštedjeti svih fizičkih napora te je hraniti laganom i lako probavljivom hranom po preporuci veterinara.


PREVENCIJA POJAVE BOLESTI

Životinju tretirati endoparazitskim sredstvima (Frontline, Exspot, Advantix i dr.), repelentnim ogrlicama koje možete nabaviti u svakoj specijaliziranoj trgovačkoj radnji za kućne ljubimce. Međutim zaštita je djelomična i još ne postoji idealno zaštitno sredstvo koje bi životinju u potpunosti zaštitilo. Međutim, postoji vakcina koja uvelike smanjuje mogućnost obolijevanja životinje, ali ako i oboli, oboli u blažem obliku bolesti, koja nije smrtonosna.Također je preporučljivo i pregledati životinju poslije svake šetnje po prirodi.