Zarazni rinotraheitis

Zarazni rinotraheitis

Virusni rinotraheitis mačaka je zarazna, vrlo kontagiozna bolest sa visokom temperaturom. Očituje se konjunktivitisom, suzenjem, iscjetkom iz nosa, hunjavicom, kihanjem i vidljivim promjenama na prednjim zračnim prohodima. Uzročnik je herpesvirus - mačji tip 1. Izvor infekcije je bolesna mačka. Postoje i klinički inaparentne infekcije (klinički nevidljive, bez prisutnosti simptoma), koje omogućuju neprimjetno širenje uzročnika.

Virus se izlučuje iscjetkom iz očiju i nosa te slinom. Obolijevaju samo mačke i virus se ne prenosi na druge životinje. Inkubacija traje 2-5 dana. Tijek i težina bolesti mogu biti vrlo različiti - od inaparentnih oblika pa do naglog uginuća. Naročito osjetljive su mlade životinje, u kojih smrtnost može biti do 100%. Bolest se očituje visokom temperaturom, obilnim iscjetkom iz očiju, zbog kojeg se mogu slijepiti kapci i začepiti nosni putovi, kihanjem i promjenama na prednjim dišnim prohodima, zbog čega mačke otežano dišu, ne jedu i gube na tjelesnoj težini. Dlaka im je nakostriješena i neuredna.

Sami gnojni iscjedak nije posljedica virusa kao takvog, već posljedica napada bakterija na oslabljeni organizam.

LIJEČENJE:

Ukoliko se ne liječi, mačka obično ugine od upale pluća kao posljedice bolesti, te smrtnost iznosi skoro 100 %. Ukoliko se krene sa liječenjem na vrijeme, mačke obično ozdrave kroz 2 tjedna.S obzirom da nema specifičnog lijeka za virus, liječenje se bazira na antibiotskoj terapiji, primjeni mukolitičkih preparata kako bi se olakšalo životinji da izbaci sluz i gnoj iz dišnih putova te vitaminima kako bi se ubrzao oporavak i dignuo imunitet. Također se mogu koristiti masti za oči kako bi se spriječilo nakupljanje gnojnog iscjetka i čista fiziološka otopina za ispiranje dišnih putova.

PREVENTIVA:

Jedina preventiva je cijepljenje mačke, s obzirom da se prenosi kontaktom. Prvo cijepljenje se vrši u dobi od 8-9 tjedana, a drugo u dobi od 12 tjedana. Cijepi se polivalentnim cjepivom koje štiti i od drugih zaraznih bolesti.