Kriptorhizam

Kriptorhizam

Kriptorhizam je izraz za nepotpuno spušten testis. To je relativno česta pojava kod koje se testis nije potpuno spustio u mošnju.Može biti jednostrana ili obostrana. Testisi je spuštaju iz trbušne šupljine u mošnje pri kraju trudnoće, ili kratko vrijeme nakon poroda.Pri spuštanju u mošnje, testisi mogu zastati zbog prekratkog sjemenog užeta, preuskog preponskog kanala ili zbog prevelikog testisa.

Uzroci kriptorhizma su najčešće nasljedne prirode, te se zbog toga psi kriptorhidi isključuju iz uzgoja. Mužjaci sa obostranim kriptorhizmom su najčešće nesposobni za rasplod, jer testisi propadaju zbog povišene temperature u tijelu, dok su jednostrani kriptorhidi relativno sposobni za rasplod, koji se ne preporučuje, zbog nasljednosti bolesti. Na slici možete vidjeti desni, normalni testis, i lijevi, atrofirani, odnosno nerazvijeni.

Kriptorhizam može biti trbušni, preponski te preskrotalni, kada je testis previsoko u mošnji.Kriptorhizam se najčešće dijagnosticira u dobi od otprilike 2 mjeseca starosti, kada štene dođe na cijepljenje, prije kojeg se obavlja opći pregled.

Liječenje:

Kriptorhizam se može liječiti hormonski, ali se najčešće ne liječi, jer je u protivnosti sa veterinarskom etikom, te iz razloga što se takve životinje isključuju iz uzgoja.Preporućuje se odstranjivanje zaostalog testisa, jer zaostali testis se može razviti u malignu tvorevinu, te je podložan stalnoj iritaciji zbog krivog položaja. Također, može doći do torzije testisa, što je za životinju vrlo bolno. 

Na slikama možete vidjeti preponski kriptorhizam, koji je prerastao u tumorsku tvorbu zbog stalne iritacije.