Entropium

Entropium

Entropium je promjena položaja vjeđe, odnosno naziv za uvrtanje kapka prema oku. Najčešće se uvrću donji kapci, premda mogu i gornji ili oba. Entropium može biti urođen, odnosno genetski, kao što je slučaj kod velikog postotka pasa Chow-chow i Shar-pei pasmine. 

Na slici se vidi Shar-pei sa potpuno zavrnutim gornjim kapkom. Entropium je napravio velika oštećenja na rožnici. Zahvaćena su oba oka.

Također može biti i stečen, kao posljedica čestih konjuktivitisa.Uvrnuti kapak i trepavice mehanički iritiraju oko, pa ono počne suziti. Često se nakon toga nasele bakterije, pa iscjedak postane gnojan i stvaraju se krmelji na očima.

Također, zbog stalne iritacije i struganja trepavica po nježnoj rožnici oka, oko se počne povlačiti dublje u očne duplje, pa vlasnik često primijeti da je psu jedno oko manje nego drugo. 

Isti pas poslije operacije, vidi se gornji kapak. Nekoliko dana poslije operacije kada se oteklina smanji, kapak će sjesti na svoje mjesto.

Ukoliko se ne liječi na vrijeme, odnosno ukoliko se kapak ne stavi u pravilan položaj kirurški, dolazi do trajnih oštećenja rožnice oka, koje vode do sljepoće. Ukoliko se zahvat izvrši na vrijeme, čak i oko koje se uvuklo u očne duplje će se vratiti u pravilnu poziciju.