Proljevi u pasa

Proljevi u pasa

Proljev ili diareja u pasa poznata je stvar svakom vlasniku životinje. Proljevi mogu imati različite uzroke i mogu biti veliki izvor frustracija za vlasnike. Proljev je zapravo stolica sa povećanim postotkom vode. Od sve uzete vode kroz usta, skoro 90% vode resorbira se u probavnom traktu. Bilo kakva promjena u probavi može biti uzrok manjoj resorpciji vode, što se manifestira povećanom količinom vode u stolici, odnosno proljevom.

Najčešći razlog diareje je nepravilna prehrana. Može se javiti kod lakomih pasa koji pojedu sve na što naiđu, poput kosti u parku, pokvarene hrane iz smeća, može biti zbog nagle promjene hrane koju životinja najčešće jede (prenaglo uvođenje nove hrane), zbog stranog tijela u crijevima ili može biti virusna ili bakterijska.Diareja nastaje akutno, odnosno naglo, a često je praćena povraćanjem. To može biti posebno opasno za male štence i mačiće, koji vrlo brzo dehidriraju.Najvažnije informacije o proljevu se dobiju od vlasnika. Nabrojite sve što smatrate da bi moglo biti uzrok: dali ste mijenjali hranu, dali je pas vani nešto pojeo, dali je mogao progutati neku igračku, dali je dobivao neke lijekove ili tabletu protiv parazita, dali je pio vodu iz bare ili nekog drugog neprovjerenog izvora. Također je važna informacija dali je pas redovito cijepljen protiv zaraznih bolesti, odnosno parvoviroze. Ono što je još jako bitno je znati dobro opisati kakva je točno stolica: dali je sluzava, sa primjesama krvi, ima li u njoj tragova parazita. Ukoliko ste u mogućnosti, najbolje bi bilo uzeti uzorak stolice kako bi se odmah napravilo testiranje. Uzorak ne mora biti velik, 1x1 cm je sasvim dovoljno za većinu standardnih pretraga.Kod akutnog proljeva, prva terapija je uskraćivanje vode i hrane na nekoliko sati, kako bi se crijeva oporavila. Ukoliko proljev traje duže od 24h, morate se javiti veterinaru kako bi se počelo sa terapijom, i spriječila dehidracija. Kod kompliciranijih slučajeva, možda će se trebati napraviti opsežnije pretrage kako bi se našao pravi uzrok proljeva. To može uključivati krvnu sliku, biokemijske pretrage, analizu stolice, pa možda čak i RTG snimak kako bi se otkrilo dali postoji strano tijelo u probavnom traktu.

Terapija je vrlo raznolika i ovisi o uzroku. Može biti antibiotska, enzimatska, razna gotova (intestinal hrana), ali sve ovisi o pravilno postavljenoj dijagnozi.

Vrste stolice :

normalna stolica - ne ostavlja trag kad se pokupi

mekanija stolica - ostavlja trag kad se pokupi

kašasta stolica

proljev sa djelomičnom konzistencijom

vodeni proljev