Sistematski pregled ljubimaca

Sistematski pregled ljubimaca

Jednako kao što se brinete za svoje zdravlje, brinete se i za zdravlje svog ljubimca. Vaš 8-godišnji ljubimac i dalje trčkara po livadi, tamani klopu i uživa u igri sa lopticama, ali jeste li stvarno sigurni da je 100% zdrav? Znate li da većina pasa u 7.oj godini postaje "senior", odnosno svrstavaju se među starije pse? Ovisno o veličini psa, male pasmine se svrstavaju među seniore sa otprilike 8 godina, dok veći psi sa otprilike 6-7 godina. 

Sistematski pregled se preporučuje raditi svake 2 godine do 10e godine, te nakon toga svake godine do kraja života. Također se obavezno radi prije operativnih zahvata.

Što zapravo znaći "senior" ili "stariji pas"?

Sa godinama, mijenjaju se mnoge stvari u organizmu. Od brzine metabolizma, nutritivni zahtjevi, stanje koštanog i mišićnog sustava, pa tako i zdravlje unutarnjih organa.

Srce možda malo slabije radi, bubrezi malo slabije izlučuju toksine iz organizma, sluh i vid slabe, pojavljuje se bijela dlaka oko očiju i njuške. To su sve normalne fiziološke promjene koje se ne mogu spriječiti. Ali, ukoliko postoji neki patološki proces ili disfunkcionalnost nekog organskog sustava u organizmu, kvalitetan sistematski pregled će to pokazati.

Od čega se zapravo sastoji sistematski pregled životinja?Osim općeg pregleda, vrši se krvna analiza, odnosno mala krvna slika i biokemijska analiza te po potrebi RTG snimanje.Ukoliko postoje neke promjene, dodatno se mogu učiniti razne pretrage kao što su npr. EKG i analiza urina.Mala krvna slika pokazati će nam količinu i odnos krvnih stanica, što također može biti indikator velikog broja bolesti.

Biokemijska analiza krvi je jedna od najvažnijih pretraga kada pas uđe u stariju dob. Poslije općeg pregleda, RTG-a te male krvne slike, veterinar će izabrati kombinaciju biokemijskih parametara posebno po vašem ljubimcu koji će dati vrlo točan uvid u stanje unutarnjih organa.

Na primjer, dali ste znali da većina bolesti bubrega počinje pokazivati simptome tek nakon što je nepovratno stradalo više od 60% bubrega? U pravilu, dok vlasnik primijeti da se nešto sa životinjom događa, šteta je već učinjena i najčešće je nepovratna.

No, biokemijska pretraga nam već u vrlo ranim fazama može ukazati da postoje problemi sa određenim organskim sustavom, prije nego nastane nepovratna šteta, odnosno još u fazi dok se na bolest može utjecati lijekovima, specijalnom hranim ili ispravljanjem načina držanja životinje.

Iz tog razloga je izuzetno bitno redovito kontrolirati zdravlje životinje, kako bi se na vrijeme stiglo reagirati ukoliko dođe do kakvih bolesti, ako bi se bolest počela liječiti dok je na samom početku.

Ukoliko veterinar uspostavi da su neke biokemijske vrijednosti granične, u suradnji sa Vama složiti će plan redovitih pretraga, kako bi se na vrijeme otkrile promjene.

RTG će pokazati postoje li možda promjene na kostima, te ukoliko postoje, koliki je opseg tih promjena. Danas postoji cijeli niz lijekova koji će ublažiti artroze i pomoći Vašem ljubimcu da duže bude mobilan i bez kostobolje. Također, ukoliko postoje promjene na kostima, vlasniku će se savjetovati što ljubimac smije i ne smije raditi kako bi se te promjene ublažile ili njihova progresija usporila. Također, nerijetko se nađe povećan organ koji može upućivati na bolest čiji simptomi još nisu počeli. Može se vidjeti veličina i oblik srca, što može ukazivati na srčane probleme, koje je također izuzetno bitno početi liječiti u što ranijoj fazi.

Preporuka je napraviti sistematski pregled nakon što životinja uđe u seniorsku dob, otprilike 5 godina za gigantske pasmine ( > 50 kg t.t. za velike pse poput doga, bernardinaca i sl.), 6 godina za velike pasmine (l> 30 kg, npr. labradori) te 8 godina za manje pasmine pasa, te kod mačaka sa otprilike 7-8 godina.

Za sistematski pregled uvijek bi se trebali naručiti unaprijed, kako bi bili sigurni da ?e veterinar imati vremena u potpunosti se posvetiti Vama i Vašem ljubimcu te Vam odgovoriti na sva pitanja koja bi mogli imati. U pravilu, sistematski pregled traje otprilike sat vremena. Nakon svih pretraga i nalaza, dobiti ćete kompletan uvid u zdravlje svojeg ljubimca te upute ßto i kako promijeniti (ukoliko je potrebno) kako bi Vaš ljubimac živio još godinama kvalitetno i zdravo.