Piometra – gnojna upala maternice

Piometra - gnojna upala maternice

Što je piometra (lat. pyometra)?

Piometra je gnojna upala maternice u kuja i mačaka. Javlja se isključivo kod nesteriliziranih životinja, te posebice kod životinja u starijoj dobi koje nikada nisu imale leglo, te kod kuja koje su primale hormonsku terapiju, u vidu odgode tjeranja ili sprječavanja začeća greškom sparenih kuja.

Simptomi piometre:

Prvi simptomi se javljaju oko mjesec i pol do dva nakon tjeranja. Kuja je mirnija, letargična, tjelesna temperatura može i ne mora biti povišena, ponekad se može vidjeti povećan i napet trbuh, povraćanje i proljev, slabost stražnjih nogu. Ponekad se javlja gnojni iscjedak iz vulve i u tom slučaju je dijagnostika vrlo jednostavna.

Kod tzv. zatvorene piometre, nema iscjetka jer je vrat maternice zatvoren, pa je dijagnostika kompliciranija. Potrebno je ultrazvukom ili rengenom utvrditi da je maternica povećana i ispunjena tekućinom, te napraviti dodatne krvne pretrage.

Liječenje se mora započeti što prije, pogotovo u slučaju zatvorene piometre, gdje prijeti opasnost od pucanja stijenki maternice pod pritiskom gnojnog sadržaja, i izljevanja gnojnog sadržaja po trbušnoj šupljini. Uz standardnu terapiju antibioticima, u slučaju otvorene piometre mogu se davati i lijekovi koji potiču izbacivanje gnojnog sadržaja iz maternice. U slučaju zatvorene maternice, to nije moguće. U svakom slučaju, jedino pouzdano i preporučljivo liječenje je operacijski zahvat kojim se vadi maternica, skupa sa gnojnim sadržajem, čime se organizmu pruža puno veća šansa za oporavak bez bakterija i toksina koji se ispuštaju u krv.Osim što je najpouzdanija metoda, operativni zahvat je i najbolja metoda, iz razloga što vađenjem maternice, više ne postoji šanse za ponovno javljanje piometre, kao što je slučaj sa medikamentoznom terapijom, kod koje poslije svakog tjeranja postoji šansa za ponovno javljanje bolesti.

Sprječavanja bolesti

Jedini način da se bolest spriječi je sterilizacija životinje, i to u što ranijoj dobi, čime istovremeno se smanjuje mogućnost da će životinja kasnije u životu oboljeti od tumora mliječnih žlijezdi.